Przepisy

Pieczony batat z limonkowym twarożkiem

Dzisiaj mam dla Was propozycję szybkiego i mega pysznego obiadu (aż zaskoczyłam się jakie to było dobre). Nazwałabym go wariacją na temat pyrów z gzikiem.

Przygotowując go nie potrzebujecie wielu składników, a co najważniejsze nie musicie stać przy garnkach (co jest bardzo miłe biorąc pod uwagę obecne upały).

Pieczony batat z limonkowym twarożkiem

Składniki na 1 porcję:

1 średniej wielkości batat

125 g twarogu półtłustego

2 łyzki twarogu naturalnego

2 łyżeczki oliwy

Skórka otarta z jednej limonki

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego

Szczypta chilli

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1 łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki

1 łyżka nasion słonecznika

Przygotowanie:

1. Batata dokładnie umyć i przekroić na pół. Polać go oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 min (do miękkości).

2. W tym czasie twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z jogurtem, skórką i sokiem z limonki, syropem z agawy i przyprawami. W razie potrzeby można dodać więcej jogurtu.

3. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.

4. Upieczonego batata podawać z twarożkiem, posypanego posiekaną kolendrą i słonecznikiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *