Przepisy

Kokosowo-pomarańczowy krem z dyni

O tak, moi Drodzy. Mam dla Was kolejny przepis dyniowy (tak dla odmiany).
Ale nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę krem z dyni.
W końcu jest zupełny must have każdej szanującej się jesieniary.

Ten krem jest idealny na jesienno-zimowe chłodne wieczory, kiedy mamy ochotę się porządnie rozgrzać.
Kokos i pomarańcza fajnie podkręcają smak dyni, dlatego jeśli jeszcze nie próbowaliście tego połączenia to baaaardzo polecam!

Zupka jest bardzo szybka do zrobienia (i równie szybko znika). Raz, dwa i mamy super odżywczą propozycję na kolację czy obiad. Przepis jest na duży garnek, ale ze spokojem możecie pomniejszyć ilość składników o połowę.

Przepis na pomarańczowo-kokosowy krem z dyni

Składniki na duży garnek zupy:

1 kg dyni

500 ml wody

3 średnie marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 łyżki sosu sojowego

200 ml mleczka kokosowego

1 pomarańcza

2 łyżki oliwy

Szczypta chilli lub kilka kropli tabasco

Szczypta gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Do podania:

Jogurt naturalny lub jogurt roślinny

Świeża kolendra

Pestki dyni

Grzanki

Przygotowanie:

1. Dynię wydrąż i przekrój na ćwiartki. Przełóż ćwiartki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz dynię ok. 30 min w 200 stopniach (do miękkości).

2. Cebulę, czosnek i marchewkę pokrój w kostkę.

3. W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj do garnka pokrojone w kostkę warzywa, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Następnie zalej całość wodą i dalej gotuj na średnim ogniu do momentu aż marchewki będą miękkie.

4. Dodaj do garnka upieczoną dynię i mleczko kokosowe. Całość zblenduj na gładki krem.

5. Na koniec dodaj do zupy sok wyciśnięty z pomarańczy i zamieszaj. W razie potrzeby możesz doprawić zupę wedle uznania.

6. Podawaj z jogurtem, pestkami, grzankami i świeżą kolendrą.

To jak? Skusicie się na takie pyszności? 😉

Koniecznie zajrzyj na mojego Instagrama, gdzie na bieżąco dzielę się wszystkimi moimi przepisami – https://www.instagram.com/p/CIJa_UvD3VE/

A jeśli zostanie Ci trochę upieczonej dyni to możesz ją wykorzystać do zrobienia mojego Brownie z musem dyniowym 😉 – https://juliafiedler.pl/przepisy/brownie-z-fasoli-z-musem-dyniowym/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *