Przepisy

Bananowe cinnamon rollsy z polewą śmietankową

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki napoju roślinnego lub mleka

½ szklanki ksylitolu

1 opakowanie suszonych drożdży

100 g oleju kokosowego lub masła

1 łyżka cukru (dla drożdży)

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

300 g mąki pszennej zwykłej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

Nadzienie:

1 banan

60g ksylitolu

2 łyżki cynamonu

2 łyżki oleju kokosowego lub miękkiego masła

Polewa:

100 g twarogu śmietankowego lub w wersji wegańskiej jogurtu sojowego

1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego

2 łyżki płynnego słodzidła

4 łyżki napoju roślinnego lub mleka***

***pominąć w wersji wegańskiej

Przygotowanie:

Ciasto:

1. Napój podgrzać w mikrofali lub garnku. Wymieszać w misce z rozpuszczonym olejem kokosowym, ksylitolem i cukrem. Całość powinna być ciepła, ale nie gorąca (w razie czego poczekać aż trochę ostygnie).

2. Dodać do masy drożdże i wymieszać. Poczekać kilka minut, aż drożdże zaczną pracować.

3. Dodać do miski mąkę pełnoziarnistą i 250 g mąki zwykłej. Zagnieść. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie można zrobić nadzienie).

4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

5. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski. Dodać resztę mąki, sól i proszek. Dokładnie zagnieść. Gdyby ciasto mocno się kleiło, dodać więcej mąki.

6. Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. 0,5cm.

Nadzienie:

7. Banana dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować. Wymieszać z pozostałymi składnikami.

Złożenie:

8. Rozsmarować nadzienie równomiernie na cieście.

9. Zwinąć ciasto w rulon (zacząć od krótszej strony). Pociąć rulon na ok. 3 cm plasterki. Ciasto będzie się trochę rozwalać to normalne.

10. Blaszkę lub naczynie posmarować od środka olejem kokosowym lub masłem.

11. Wyłożyć plasterki do naczynia, tak by miały trochę miejsca na wyrośnięcie. Piec w piekarniku 25-30 minut do zarumienienia.

Polewa i wykończenie:

Składniki na polewę zmiksować razem w misce i schłodzić. Upieczone rollsy polać polewą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *