Przepisy

Wegańskie kluski leniwe z tofu z owocami i jogurtem

Ostatnio nabrałam straszną ochotę na kluski leniwe, które często robiła moja mama kiedy jeszcze byłam małym grzdylem.

Poza tym nie wiem jak Wy, ale ja jestem już trochę przeładowana typowo jesiennym jedzonkiem… 😅 Czuję, że jak nie zrobię sobie chwilowej przerwy od dyni to zacznę się robić pomarańczowa 🎃 I w sumie to nie byłoby takie złe, ale z pomarańczowym mi totalnie nie do twarzy.

W każdym razie postanowiłam trochę wrócić do letnich smaków i tak o to powstały te pyszne wegańskie kluski leniwe, które są tak dobre, że ja porcję na 2 osoby wciągnęłam sama.

Kluski smakują bardzo podobnie do tych tradycyjnych z twarogu. Całą robotę robi tutaj sok z cytryny, który nadaje tofu delikatnie kwaskowego posmaku podobnego do tego serowego.

Jeśli chodzi o dodatki to ja zawsze wybieram jogurt roślinny lub krowi, mnóstwo owoców oraz odrobinę jakiegoś słodzidła. Dla efektu „wow” można kluski posypać jeszcze cynamonem i prażonymi płatkami migdałów.

Mimo, że jest to posiłek na słodko to bez problemu może być on pomysłem na dobrze zbilansowany obiad. Tofu oraz jogurt będą tutaj dobrym źródłem białka, a owoce zapewniom nam dawkę witamin i błonnika. Zamiana mąki pszennej na owsianą również nie jest przypadkowa. Mąka owsiana zawiera dużo więcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Ma też niższy indeks glikemiczny, dlatego sprawdzi się u osób z insulinoopornością, PCOS czy cukrzycą.

Kluski leniwe z tofu

Składniki na 2 porcje:

1 kostka tofu naturalnego

45 g mąki ziemniaczanej

60 g mąki owsianej

1 cytryna lub 2 limonki

3 łyżki ksylitolu

Dodatki – owoce, jogurt roślinny lub zwykły, cynamon, miód lub syrop klonowy/ z agawy, prażone płatki migdałów

Przygotowanie:

1. Cytrynę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok.

2. Zblendować w misce tofu z sokiem z cytryny i ksylitolem. Dodać do mokrych składników dwa rodzaje mąki i wyrobić ciasto.

3. Blat oprószyć delikatnie mąką i uformować na nim z ciasta 2 wałki. Każdy wałek pociąć ostrym nożem na kluski w kształcie rombu.

4. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Kluski wrzucać do gotującej się wody partiami, mieszać po wrzuceniu żeby nie przykleiły się do garnka. Gotować 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

5. Następnie wyłowić kluski i odsączyć z nadmiaru wody. Podawać z dodatkiem jogurtu, owoców, migdałów i miodu.

A tak w ogóle, czy u Was w domu mówi się kluski leniwe czy pierogi leniwe? Bo u mnie w domu zawsze się mówiło pierogi leniwe, ale zauważyłam, że większość ludzi mówi inaczej.

Jeśli chcecie być na bieżąco to pamiętejacie żeby zaobserwować mnie również na Instagramie i Facebooku, bo tam przepisy pojawiają sie trochę szybciej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *