Przepisy

Makaron z sosem z cukini i pieczoną cieciorką

Kto tak jak ja ma jeszcze pokamuflowane cukinie w lodówce? Ja mam wrażenie, że w tym roku zjadłam już tyle cukini, że w moich żyłach płynie zielony miąższ 😅

Ten przepis powstał bardzo spontanicznie, ale muszę przyznać, że wyszedł na prawdę ekstra! Jest bardzo prosty i smaczny. No i nie wymaga wielu wymyślnych składników.

Cukinia jest super warzywem, zwłaszcza jeśli jesteśmy na redukcji. Jest bardzo niskokaloryczna, w 100 g ma zaledwie 16 kcal. Ponadto, jest bogata w potas, magnez, żelazo, oraz witaminy A, C, K , B1.

Skusicie się jeszcze na cukinie w tym roku? Czy już macie jej totalnie dość? 😂

Makaron z sosem z cukini i pieczoną cieciorką

Składniki na 2 porcje

1/2 średniej wielkości cukini (ok. 280 g)

1 puszka ciecierzycy

3 łyżki parmezanu lub nieaktywnych płatków drożdżowych

1 łyżeczka sosu sojowego

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki tymianku

2 łyżeczki oliwy

160 g makaronu

Przygotowanie

1. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki, skropić łyżeczką oliwy, posypać łyżeczką tymianku.

2. Cieciorkę odsączyć, opłukać i przełożyć do miski. Dodać do niej łyżeczkę oliwy i łyżeczkę sosu sojowego, wymieszać.

3. Wyłożyć cukinię i ciecierzycę na blaszkę. Piec w 180 stopniach do miękkości cukini (w międzyczasie można zamieszać ciecierzycę żeby się równomiernie przypiekła z każdej strony).

4. Zblendować upieczoną cukinię, parmezan i czosnek. Doprawić pieprzem do smaku. Wymieszać z ciecierzycą.

5. Makaron ugotować wedle instrukcji. Podawać polany sosem z cieciorką.

Cały czas możecie pobrać mojego darmowego ebooka z przepisami na jesienne śniadania. Więcej informacji znajdziecie tutaj: https://juliafiedler.pl/blog/darmowy-ebook-jesienne-sniadania/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *